14 Oktober

Slapen tussen de dieren

Vanmorgen vroeg opgestaan om een early game drive te kunnen maken. Reeds om half 6 ging de wekker en konden we na een nacht vol rumoer aan een bakje koffie of warme chocomel beginnen. Laura kwam na grondige studie tot de ontdekking dat de koffiemelk (poeder) die we al een aantal dagen gebruiken gewoon babymelk is.
Het rumoer deze nacht werd veroorzaakt door de vele dieren die er in de omgeving van het tentenkamp rondliepen. Een aantal dieren is 's nachts zelfs de partytent ingekropen op zoek naar restjes in de prullenbakken. Bart wist 's morgens vroeg te vermelden dat er waarschijnlijk een impala over zijn tent gestruikeld was.

In tegenstelling tot het kamp in de Masaļ Mara werd bij dit kamp de wacht niet gehouden, met als gevolg een uitgedoofd kampvuur rond middernacht en dus vrijspel voor de vele onschuldige dieren rondom het kamp.
Nadat we de koffie en warme chocomel hadden opgedronken (de wijn en cola lieten we maar even staan, die stond ook al weer klaar in de tent) en het wat lichter was geworden zijn we vertrokken voor de gamedrive.
Ondanks het vroege tijdstip van de gamedrive viel de ochtend drive een beetje tegen wat betreft de verscheidenheid aan dieren. Hoe snel raak je verwend in Afrika, dat je na 3 dagen Masa? Mara bij een zebra of buffel al denkt: 'Alweer één'?

We begonnen de gamedrive met een leeuw dicht bij het park. Na een tijdje dierloos rondgereden te hebben zijn we de andere kant op gereden. Daar kwamen we al snel een enorme groep gnoes tegen, veel groter dan de groepen in Kenia. De grote trek had zich voor een deel hier verzameld en de grote vlakten met zo ver je kunt kijken alleen maar stippen van gnoes, zebra's en impala's was erg indrukwekkend.
Na dit grote aantal dieren werden we ingeseind dat er ergens leeuwen moesten zitten. Laura was het die als eerste de bijzondere plaats van deze leeuwen ontdekte: Boven in een boom, hangend op een tak.  Na deze bijzondere ervaring zijn we teruggereden naar het kamp waar inmiddels de brunch voor ons klaar stond.

De brunch was in één woord weer fantastisch. Een soort van kruising tussen lunch en avondeten eigenlijk in plaats van kruising ontbijt en lunch. Er waren frietjes gebakken met worst en warme groente erbij en daarnaast toast en een omelet. Uiteraard als afsluiting weer de dagelijkse dosis vitamine C, oftewel fruit.

William gaf aan dat het maken van een gamedrive rond deze tijd niet zoveel nut had in verband met de warmte, zodat we plots twee uurtjes ?vrije' tijd hadden. Na een aantal dagen hoofdzakelijk in de auto te zitten was het wel even lekker om in de partytent te kunnen zetten en lekker muziek te kunnen luisteren en wat te kunnen lezen of puzzelen. Anderen grepen de tijd aan om een extra dutje te kunnen doen, want half 6 was natuurlijk wel heel vroeg vanmorgen.

Nadat de temperatuur iets gezakt was zijn we nog voor een middag gamedrive op pad gegaan richting het zuidwesten van de Serengeti. Al snel zagen we (weer) een struisvogel. Ditmaal echter een bijzonder exemplaar: De struisvogel had een aantal eieren liggen. Flinke omeletjes zeg maar.
Zijn het de dieren niet die voor mooie plaatjes zorgen in Afrika, dan doet het weer dat wel. Een enorm donkere regen en onweerslucht strekte zich voor ons uit zodat de foto's die we namen van apen in een boom wel heel erg mooi werden. De dreigende lucht bleef bij een dreigende lucht en een paar spatjes regen zodat we zonder al te veel modderproblemen konden doorrijden richting onze campsite.
Op zeer korte afstand van onze campsite lag in het open veld een leeuwin met drie welpen. De welpen waren druk met elkaar aan het spelen tot een impala mannetje wilde laten zien dat hij de stoerste van de familie is. Hij daagde de leeuwin en haar welpen uit door er dicht langs te rennen. Helaas voor ons bleef de moeder-kind training deze keer bij de les: 'Hoe maak ik mezelf zo onzichtbaar mogelijk'. Plat gedrukt bleven de welpen liggen. Geen bloedvergieten dus (helaas).

Was de lunch al geweldig, het avondeten overtrof dit alweer. Tomatensoep (hoeveel soorten soep kunnen ze hier maken?) gevolgd door een overheerlijke spaghetti met stoofvlees. Vandaag geen fruit bij het eten, dus maar wat extra wijn gedronken voor de vitamine C. Het toetje bestond deze keer uit een heerlijke custard.
Na het eten hebben we een tijdje gekletst maar vooral veel geluisterd naar het geluid van de vele dieren dicht om ons heen. Vooral de nijlpaarden waren erg goed te horen met hun onbeschofte geboer. Het vuur werd nog even flink opgestookt zodat we met het licht van het kampvuur onze tenten konden opzoeken voor een welverdiende nachtrust.