11 Oktober

Vier uit vijf!!!

Nadat we gisteren geen luipaard gezien hadden, besloten we vandaag een vroege gamedrive te gaan doen. Al om 07:00 uur stond een heerlijk ontbijtje op ons te wachten met papaja, limoen, worst, toast, pannenkoeken en een boerenomelet. Daarna wilden we snel de Masaļ Mara in om op zoek te gaan naar de luipaard. Helaas moesten we een kwartiertje langer wachten omdat de lunch nog niet klaar was.

Na wat wachten en 35 minuten hobbelen over de hobbelweggetjes naar de gate kwamen we weer aan bij de Masaļ Mara waar we al vrijwel direct een mooie hyena op de gevoelige plaat konden zetten. Na ongeveer een half uurtje werd het vroegere opstaan al beloond: LEOPARD* TIME! In een greppel tussen de bosjes lag een luipaard lekker te luieren. Volgens de gids moest hier ook een jong aanwezig zijn, maar dat konden we helaas niet ontdekken. De luipaard vond ons bezoek niet hinderlijk leek het, sterker nog, ze ging er eens even goed voor zitten zodat we wat betere foto's konden maken. Later liep ze richting onze auto en ging een greppeltje dichterbij liggen. Helaas waren de struikjes hier iets dichter zodat de foto's er niet beter op werden. Na een half uurtje genieten (wat een mooi dier is de luipaard) verder gereden om nog meer dieren te spotten.

Door de enorme dierendichtheid in dit stukje Masaļ Mara bleef er continu iets te zien, al zijn zebra's en gnoes al snel wat minder interessant. Wat klinkt dat verwend trouwens.
Dat zebra's en gnoes toch heel spannend kunnen zijn bleek echter een tijdje later. Nadat we eerst bij de Mara rivier waren aangekomen bij een plaats waar River crossings plaats vinden zonder dat hier dieren stonden, was het wat later wel raak aan een andere oever. Een groep gnoes kwam van ver aangewandeld richting een oversteekplaats. Na een aantal pogingen (als er één gnoe omdraait gaan ze allemaal terug) zette de groep toch door en ging de eerste gnoe plotseling het water in. De rest volgde al snel voor de tocht naar de overkant van de rivier. Een mooi gezicht, al ontbrak het aan de kills** door krokodillen die je op tv ziet. De krokodillen waren simpelweg te laat, toen de dieren ruimschoots aan de overkant waren kwamen ze pas aangezwommen. Nog wel op tijd om een groep zebra's te kunnen overvallen bij hun oversteek hoopten we. De zebra's zijn echter slimme dieren en hadden het gevaar in de gaten en bleven waar ze waren.

Na deze crossing door ongeveer 100 dieren kwam er een enorme groep gnoes aan in de verte. We besloten nog even te wachten om te kijken of deze grote groep de oversteek ging maken. Na een half uurtje te wachten besloten we eerst te gaan lunchen. We zochten weer een plek met overzicht op en kregen de inmiddels bekende lunchbox uitgereikt. Het zat weer vol met lekkers maar het meest opvallende was wel het groentetaartje dat er in zat. Wat een prestatie van onze kok!

Na de lunch teruggereden naar de plaats waar de gnoes zich verzameld hadden, maar na een tijdje wachten zonder enige beweging richting de rivier zijn we verder gereden. In het laatste stukje Masaļ Mara dat we bezochten zagen we nog een erg mooie cheeta boven op een heuvel liggen (er liep geen weg heen dus reden we dwars over rotsblokken naar boven).
Tegen drie uur zat de safari in de Masaļ Mara er voor ons op. We reden terug naar de campsite waar we aan het einde van de middag samen met Masaļ krijger Peter een wandelsafari zouden gaan doen rond onze campsite.

Nadat bijna iedereen de provisorische wc bezocht had begonnen we aan een twee en half uur durende wandeling door de omgeving van het Olololo campsite. De wandeling slingerde over smalle paadjes, tussen struiken en bomen, en bracht ons heel veel dieren vrij dichtbij. Zebra's, Impala's en giraffen zagen we van zeer dichtbij rondlopen. Peter gaf ook veel uitleg over het gebruik van diverse planten en gaf aan bij welke dieren de vele skeletten hoorden. Ook zagen we onze eerste serieuze spin. Alhoewel niet dodelijk was het gif van deze spin wel krachtig genoeg om je behoorlijk te grazen te nemen. Gelukkig voor ons zat deze spin met een lijf van ca. 5cm veilig in een holletje. Na een korte maar hevige regenbui kwamen we weer bij de ingang naar de campsite aan, waar we even gingen winkelen in de souvenirshop van Peter. We kochten daar een kettinkje en een heel mooi Masaļ sieraad voor thuis. Tevens de vrouw van Peter ontmoet en zijn kinderen.

Na de wandeling was het al snel tijd voor het avondeten, het begon al te schemeren maar Bert ging toch de douche uitproberen. Het eten was ook vandaag weer zeer smakelijk: Preisoep vooraf met daarna Spaghetti Bolognese en als dessert een groot stuk watermeloen. Zodra het eten op was kwam William aan lopen. Onze Keniaanse gids Isaac was al vertrokken richting een lodge om te slapen omdat hij niet in een tent wilde slapen, en William moest even zijn hart luchten leek het. Hij gaf erg af op de gidskwaliteiten van Isaac en gaf aan dat het moeilijk is een band op te bouwen met Keniaanse gidsen omdat hij elke keer een ander toegewezen krijgt. Ook de rijstijl van Isaac moest het bij William ontgelden. Isaac zou te hard door kuilen etc. heen rijden. De gevolgen hiervan waren ook duidelijk zichtbaar op het hoofd van Bert. Na het gesprekje met William zocht iedereen zijn tent op voor de laatste overnachting op de Olololo campsite.

* Leopard is Engelands voor Luipaard, doorgaans het lastigste te vinden van de Big-5
** Een kill is het beėindigen van het leven van een dier door een ander dier. Best zielig, maar o zo mooi op de foto.