10 Oktober

Beestenboel

Na een nacht zonder al te veel slaap (door de harde wind was het nogal rumoerig in de tent, en ook het gebrul van leeuwen en het gelach van hyena's uit de Masaï Mara hielp niet mee) vanmorgen om 06:00 uur gewekt door onze Masaï bodyguard Peter.  Hij wekte ons speciaal om de zonsopkomst mee te kunnen maken. We wandelden een stukje de heuvel af naar een mooi open punt. Al snel werd het aan de overkant lichter en konden we de Masaï Mara onder ons al goed zien. Her en der werden luchtballonnen opgeblazen. We hoorden dat een ballonvaart van een uur ongeveer 400 dollar per persoon kost. Wij slaan dus even over.

Achter de heuvels aan de overkant komt langzaam maar zeker de zon tevoorschijn. Een betoverend gezicht, vooral door het fraaie lichtspel op de enkele wolken die aanwezig zijn.
Nadat we ons hebben opgefrist en toonbaar hebben gemaakt tijd voor ons eerste ontbijt klaargemaakt door onze crew. Waar het avondeten onze verwachtingen ruim overtrof, gold dat ook voor het ontbijt. Als opstartertje kregen we wat fruit, bestaande uit papaja en banaan waarna er een grote schaal werd binnengebracht met daarop geroosterd brood, pannenkoeken, bacon, gebakken ei en gebakken tomaat. Na dit heerlijke ontbijt zijn we bij Isaac in de Landcruiser gestapt voor onze eerste gamedrive van de Safari. Op weg naar de ingang van de Masaï Mara kwamen we al diverse giraffen, gnoes, bavianen en zebra's tegen. Na een half uurtje 'African massage' aangekomen bij de poort van de Masaï Mara.
Alsof de dieren weten dat het park daar begint, werd het vanaf de poort steeds drukker met voornamelijk impala's, bavianen en gnoes.

Het eerste enorme 'wauw'-moment*  kwam toen Isaac stopte bij de bedding van de Mara rivier. Een meter of 15 onder ons kronkelde de rivier zich door de uitgesleten rivierbedding, hetgeen een geweldig uitzicht opleverde. Her en der verspreid lagen de groepjes nijlpaarden lui te wezen in het water. Isaac had ons al uitgelegd dat Nijlpaarden lui ogen, maar wel voor de meeste doden zorgen. Ze maken namelijk elk een eigen pad (een smal pad door het gras) wat ze markeren met stront. Hier gaan ze 's nachts overheen om te grazen. Zodra er gevaar is gaan ze met een rotgang terug naar het water via dat pad. Alles wat hen scheidt van het water gaat gewoon omver. Aangezien veel mensen die paden ook makkelijk vinden, gebeuren er dus nogal wat ongelukken.

Zijn de dikke nijlpaarden al imposant, de ontdekking van een groepje Nijlkrokodillen aan de overkant zorgt voor nog veel meer oe's en aa's. Wat een enorme krokodillen zijn dat zeg. Extra mooi is dat we hier de auto uit mogen, als we maar niet te dicht op de rand gaan staan omdat die kan afbrokkelen en je dan 15 meter naar beneden tuimelt, richting krokodillen.
 
Vervolgens een tijd rondgeslingerd over de vele wegen, paden en wielsporen die de Masaï Mara rijk is. Als er geen weg is wordt er door de gidsen gewoon een weg gemaakt door een keer door het gras heen te rijden. Lekker makkelijk voor ons om dicht bij de dieren te komen, minder mooi voor het landschap. Mooiste catch van deze ochtend wordt een oude cheeta die pal langs de weg op een heuveltje ligt te zonnen. Het op het oog bejaarde dier blijft een tijdje mooi liggen voor ons en gaat zelfs even speciaal (zo lijkt het) voor de foto's rechtop zitten. Daarna lijkt het alsof het een prooi gaat besluipen, maar later blijkt het dier gewoon niet harder meer te kunnen lopen.

Isaac rijdt ons daarna naar een heuvel met uitzicht alle kanten op. Dit wordt onze lunchplaats. Isaac stopt de auto naast een boom die omringd wordt door diverse botten en ook de nodige uitwerpselen, en legt een kleedje op de grond voor de lunch. De zeer uitgebreide lunch bestaat uit Kippenbout, gekookt ei, brood met komkommer, brood met tomaat, pinda's, een cakeje en een pakje mangosap. Tijdens de lunch komt een grote hagedis even polshoogte nemen. Vanaf deze heuvel is het goed te zien dat het hele Masaï Mara gebied bedekt is met ontelbaar vele zwerfkeien, restanten van het vulkanische verleden.

Na de lunch duurde het niet lang of onze zoektocht naar de 'Big 5' werd beloond met maarliefst drie van de vijf meest gewilde dieren. Eerst zagen we een paar leeuwen lekker in het zonnetje liggen. Het leken net gewone huiskatten in hun doen en laten, maar we zijn ze toch maar niet gaan aaien. Kort daarna troffen we de eerste buffels aan van deze Safari. Opvallend aan de buffels waren de enorm grote oren waarmee ze een beetje rondjes aan het draaien waren. Besloten is het gezegde 'ik moet pissen als een kameel' te veranderen in 'ik moet pissen als een buffel' want allemachtig, wat kan zo'n dier lang plassen.
Kort na de buffels kwamen we de eerste olifanten tegen. Deze waren in een poeltje aan het wassen en liepen er om heen te grazen. Zodra ze wat dichterbij kwamen ging Isaac echter met de auto aan de kant.

De rest van de dag veel verschillende dieren gezien de we al eerder zagen. Isaac was duidelijk op zoek naar een luipaard voor ons, maar ook met hulp van andere gidsen werd er geen luipaard meer gezien. Het was wel even leuk om te zien dat andere auto?s in de rivier vast kwamen te zitten, terwijl wij er moeiteloos doorheen tuften.
Op de terugweg viel het ons op dat er veel meer giraffen en zebra's dichtbij de campsite rondliepen. De laatste 200 meter naar de campsite, vanaf het huisje van Peter, leken door een storm verwoest te zijn. De ene na de andere boom lag geknakt op de grond. Volgens William kwam dit doordat er een kudde olifanten door het gebied was getrokken. Fijn idee, met onze tenten ongeveer op die route.

Voor het eten even opgefrist onder de douche, een tent met daarboven een waterzak. Het water wordt in een emmer eerst verwarm in het kampvuur. Omdat er niet heel veel water in de zak past is het zaak om je nat te maken, daarna zonder water in te zepen, en ten slotte kort af te spoelen. Eigenlijk helemaal niet verkeerd, het water is in ieder geval heerlijk warm. Ook de WC (een tent met daarin een zitting boven een groot gat in de grond) is goed te doen. De te verwachten stank blijft uit.

Het avondeten is weer grandioos, tomaat met groentemix vooraf, gevolgd door een komkommersoep. Het hoofdgerecht is helemaal geweldig: Stoofvlees met rijst en groenten! Het dessert bestaat uit honingcrème met banaan. Na het eten een tijdje gekletst tot Peter weer kwam aanwandelen, daarna gaan slapen in onze tentjes.

* Wauw-moment is de aanduiding voor een zeer bijzonder moment.